Jednoduché měření závodů - běh, horská kola, triathlon, aquathlon, plavání a další. Přihlášky, časomíra, online výsledky.

Používá technologii služby Blogger.

RFID UHF čtečka - druhý test

4 komentáře
Video z testování čtečky najdete tady:

A trocha teorie o čipech:


Čipy se většinou dělí do dvou kategorií - pro opakované použití a jednorázové. Je to vlastně jen rozlišení, jestli je možné čip oddělit od startovního čísla, nebo je na čísle připevněný a není možné ho sundat. Protože spousta malých závodů čísla jen půjčuje a po závodě je opět vybírá, tak se z jednorázového čipu stává čip pro opakované použití.


Problémy měření s RFID UHF čipy je zakrytí tělem. To čip dokáže zneviditelnit a tím pádem přijdete o zaznamenání čtečkou a musíte závodníka doplnit ručně. Druhý problém je, že všichni měří na setiny sekundy, ale občas se čip načte až na cílové čáře a někdy několik metrů před. Předpokládám, že toto časoměřiči upravují jen u prvních závodníků a u zbytku to neřeší.



Moje sbírka čipů :-)




Prohlédl jsem stará startovní čísla a zjistil jsem, že nejčastěji se používají čipy s označením Smartrac Dogbone 4D.


Parametry:
dosah 5-20m (podle typu čtečky)
dodávají se buď samotné, nebo s podložkou, která má čip alespoň trochu vzdálil od těla.





Čipy pro triatlon


Parametry
dosah 1-6m (podle typu čtečky)
dodávají se i s neoprénovým páskem - cca 21 cm pro připevnění na ruku nebo cca 26 cm pro připevnění na nohu.

Hlavní výhoda těchto čipů je, že jsou vodotěsné a plavou.







4 komentáře :

  1. Dobrý den,

    bude čipové technologie k dispozici už letos?
    Strašně rádi bychom ji vyzkoušeli na našem závodě.

    Děkuji za odpověď.
    Hájek

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    první použití čipů na závodě bylo minulý rok http://konkordia-decin.cz/clanky/zavody-prispevek/na-maxickach-premierove-s-rdif-cipy/

    Pokud si pořadatel koupí čtečku a je možné jí připojit na program, tak může měřit závod pomocí čipů. Ale pořízení antén, čtečky a čipů je velká investice, takže se nevyplatí na jeden závod za rok. Tam je asi lepší nechat si to změřit od nějaké firmy.

    Co se týká ručního měření, tak na 5 km je 100 závodníků úplně v pohodě a bylo by možné změřit i více. Pokud se nepletu, tak s tím měřil někdo cca 200 závodníků na 5 km.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den.Na kolik přijde čtečka čipů s anténou?Nebos píš na kolik přijde celá čipová technologie?Nevím co všechno je k tomu potřeba.Děkuji za odpoved

      Vymazat
    2. Dobrý den,
      záleží na tom co si představujete pod celou čipovou technologií a co měříte za závod. Pokud nepotřebujete rohožkové antény a máte šířku prostoru cíle maximálně 2m, máte chuť testovat, ladit a programovat, tak bych řekl, že cena začíná tak od 15 000 Kč (4 portová čtečka, 4 antény, kabely, stojany na antény, bez čipů a bez počítače). Pokusil jsem se to rozepsat https://www.prozavody.cz/2023/09/rfid-uhf.html .

      Pokud hledáte hotové řešení, tak asi nejlevnější je toto: https://www.racemeter.eu/

      Vymazat