Jednoduché měření závodů - běh, horská kola, triathlon, aquathlon, plavání a další. Přihlášky, časomíra, online výsledky.

Používá technologii služby Blogger.

Měření dálkových pochodů a ultra běžeckých závodů

Žádné komentáře
Dálkové pochody a ultra běžecké závody mají jednu výhodu a to, že na nějaké vteřině nezáleží, takže je možné využít čipy na krátkou vzdálenost.
Sice to znamená, že závodník musí zastavit a kontrola přiloží čtečku k čipu, ale je to rychlé a mělo by to omezit problémy s chybným zápisem.

Začátkem března jsem měl možnost pomáhat na ultratrailu a dálkovém pochodu Brdskými hvozdy. Na akci jsme použili několik notebooků a USB RFID čteček na 125 kHz. Protože tři kontroly byly úplně bez proudu, tak bylo nutné dobíjet z automobilů.

Přemýšlel jsem čím by bylo možné nahradit notebooky. Pořídit nové notebooky je hodně nákladné a výdrž na baterie je několik hodin a rozhodně nejsou stavěné do nepříznivého počasí. U starých notebooků je výdrž ještě horší. Navíc pokud by bylo v závodě více závodníků, tak by bylo dobré mít alespoň na prvních kontrolách více čteček, aby to bylo možné rychleji odbavit závodníky a to v programu pro PC zatím neumím (záznam by šel, ale byl by problém s online výsledky a se zjištěním, kdo ještě závodí).

Po několika neúspěšných pokusech s Arduinem jsem přišel na to, že bych mohl využít Raspberry Pi 3B+ a k němu USB čtečku. První testy vypadají docela dobře, takže jednoduše jde odesílat načtené čipy na internet.

Ovládání je jednoduché. Stačí zapnout a asi za 30 sekund je systém připravený zaznamenávat do tabulek Google. Vypnutí pomocí RFID čipu.




Seznam použitého hardwaru:

Raspberry Pi 3B+ cca 1100 Kč (je to varianta se zabudovanou wifi, takže můžete přes mobilní hotspot odesílat data) - cenu počítám bez napájecího zdroje a bez krabičky.
USB RFID čtečka cca 300 Kč
powerbanka minimálně 5000 mAh, 2,0 A cca 300 Kč (5000 mAh vystačí na více jak 6 hodin provozu)

Pro online výsledky budete potřebovat internetové připojení. Můžete využít libovolný mobil s datovým připojením a možností wifi hotspotu.

Další možné rozšíření:
USB flash disk cca 100 Kč (pro kopii záznamů mimo microsd kartu)
UPS modul pro Raspberry  cca 350 Kč (můžete pak vyměnit powerbanku za jinou bez nutnosti vypnutí)
displej 3,5" cca 600 Kč (pro možnost nastavení wifi, nebo sledování záznamu)- nemám vyzkoušené jaký má vliv na spotřebu


Co ještě musím dodělat?
1. Zajistit odesílání v případě, že bude občas zařízení bez internetu dostupný internet.
2. Možnosti změny konfigurace - když se bude zařízení přesouvat z jedné kontrolní stanice na jinou.
3. Označení DNF.





Žádné komentáře :

Okomentovat